27 фебруар, 2014

Kolač iz Dositejeve ili Češki kolač



  Kolač iz Dositejeve ili Češki kolač

5 jaja
200 gr. šećera
200 gr oštrog brašna
1 kašika vode
2 kašike kakaa

Rernu zagrejte na 180C.
Pleh za pečenje obložiti pek papirom
Pomešajte brašno s kakaom.
Belanca ulupajte u čvrt sneg, uz stalno mešanje mikserom dodajte im šećer, pa zatim i vodu. Sada dodajte jedno po jedno žumance i na kraju brašno s kakaom.
Masu sipajte u pripremljeni tepsiju, peći u zagrijanu rerni 30-40 minuta.

Za to vreme pripremite preliv i fil.

Preliv :
1 dl mleka
1 kašika šećera
1 kašika vanil šećera
U manju šerpicu stavite sve sastojke i kratko prokuvajte.

Fil:
1/2 l mleka
150 gr šećera
5 žumanaca
5 kašika brašna

200 gr margarina
100 gr šećera u prahu

U posudi zakuvajte mleko.
U drugoj posudi dobro umutiti žumanca sa šećerom, dodajte malo vrućeg mleka promešajte pa dodajte brašno i sve zajedno sipajte u posudu s mlekom. Smanjite temperatiru i brzo mešajte fil da se ne zgrudva. Kuvajte fil na laganoj vatri nekoliko minuta, dok se ne zgusne, ostavite da se ohladi.

Penasto umutite margarin i šećer u prahu pa im dodajte ohlađen fil i sve još kratko mutiti da se sve fino sjedini.

Fil nanesite na ohlađenu koru

Sada još napravite šaum.
5 belanaca
200 gr šećera
sok od 1/2 limuna
malo vode (2-3 kašike)

100 gr šećera stavite u malu posudu, dodajte vodu i stavite na ringlu. Kuvajte na laganoj vatri dok ne nastane gušći sirup.

Dok se sirup kuva belanca umutiti u čvrst sneg, dodajte im preostali šećer (100 g), još mutite minutu-dve. Sada sirup sklonite sa ringle i uz stalno mućenje sipajte ga u belanca, lagano, u tankom mlazu.
Na kraju dodajte limunov sok i sve još kratko promešajte.
Sneg od belanaca nanesite preko žute kreme.
Po želji, pospite kolač kakaom ili čokoladom u prahu.