08 март, 2014

Kokos kiflice




1 margarin
2 jaja
100gr.šećera
150gr.kokosa
300gr.brašna
1 prašak za pecivo
šećer u prahu

Sjediniti margarin i jaja pa dodati šećer,kokos
prašak za pecivo i brašno izraditi testo.
Praviti kiflice ili potkovice peći tako da ostanu bele.
Još tople ih uvaljati u prah šećer

Banatska savijača sa rogačom


600g brašna
pola kocke kvasca
2 kašike šećera
malo soli
1 jaje
1 žumance
5 kašika ulja ili istopljenog margarina
2 dcl mleka
2 dcl vode

Fil:
4 kašike neistopljene masti
4 kašike šećera
3 žumanca
200 gr rogača
200 gr suvog groždja

U 1 dcl mleka istopiti šećer i kvasac i ostaviti da se nadođe.
Sve ostale sastojke, osim za fil staviti u vanglicu.
Dodati kvasac i vodu.
Zamesiti testo.
Ne sme biti ni tvrdo a ni da se lepi za ruke.
Pustiti da se udvostruči.
Premesiti ga još jednom, pokriti krpom pa opet ostaviti da se udvostruči.
Podeliti na dva dela.

Fil:
Mast, žumanca i šećer žicom dobro sjediniti.
Razvući testo oklagijom u pravougaoni oblik.
Premazati mašću.
Posuti suvim grožđem.
Posuti rogačom.
Uviti u štrudlu.
Sve ponoviti i sa drugim delom testa.
Dobićete dve štrudle koje će te potom "uplesti"-uviti.
Premazati štrudlu sa mašću.

Peći na 200*C oko 30 min.
Posuti šećerom u prahu.

Marcipan


Marcipan

4 jaja, mutiti sa 6 šoljica šećera,dodati 3 šoljice ulja,
2 šoljice mlevenih oraha, 5 šoljica brašna,4 šoljice mleka
i 1 prašak za pecivo.
Fil:
8 kašika šećera, 5 kašika vode, 125 gr.margarina ovo
prokuvati i dodati 100 gr. čokolade i 5 šoljica mlevenih oraha.
Kada se prokuva preliti preko pečenog hladnog testa.

Šapice



Šapice

125 gr.oraha, 375gr. brašna,125 gr. šećera, 250 gr. masti, 1 jaje i 1/2 praška za pecivo.
Mast umutimo penasto sa šećerom u to dodamo ostale sastojke izradimo prhko testo, namažemo modlice s malo masti pa zatim u brašno da se testo ne lepi, napunimo svaku modlicu, poređamo u pleh i pečemo 10 minuta u zagrejanu rernu na 200 C. Kad šapice dobiju bledo žuckastu boju gotovi su. Izvadimo pleh i pustimo da se prohladi zatim svaku modlicu okrenemo naopako da bi šapice ispale onako tople pospemo prah šećerom. Što duže stoje to su lepši.

Banatske krofne



 3dl vode
2 jaja
50g ulja
50g šećera
kvasac
kora od 1/2 limuna
brašno po potrebi da se dobije mekše a ne lepljivo za ruke testo

Malo izglada čudno što nemaju mleka u sebi ali verujte mi da od kad sam ih probala više ne pravim krofne sa mlekom već samo sa vodom.

Sve ovo umesiti i ostaviti da naraste. Zatim premesiti pa opet ostaviti da naraste. E, onda ja spremim jedan stoljnjak pa pospem malo brašna i razvučem testo debljine prsta. Zatim uzeti čašu sa oštrijim ivicama i njome praviti krofne. Takve krofne ostaviti 10-ak minuta pa ih prevrnuti na dr stranu. Za to vreme u manjoj šerpici sipam dosta ulja i pržim krofne koje odmah vruće valjam u prah šećer.