05 март, 2014
Grašak sa knedlicama
Stari recept moje drage majke - bake, mi banaćani za baku kažemo baba ili majka.
Izdinstati 2 glavice crnog luka, 1 veću šargarepu, i 1/2 kg. graška, dodati i dva para roštiljske kobasice, posoliti, začiniti i pobiberiti. Sve lepo iskrčkati uz dodavanje vode. Pred sami kraj krčkanja dodati kašičicu aleve paprike i napraviti knedlice.
Knedlice
1 jaje umutimo sa vrlo malo vode, malo posolimo i dodamo brašna da dobijemo jednu gustu masu, pa sa viljuškom ili sa malom kašičicom vaditi knedlice i ukuvati sa graškom.
Šne nokle
1 l mleka
6 jaja
šećer
1 šipka vanile ili 2 kašičice ekstrakta
1 kašika brašna
1. Staviti mleko da se kuva, sa jednom kašikom šećera i vanilom.
2. Za to vreme umutiti jako čvrst šam od 6 belanaca i 2 kašike šećera, mikserom, bar 10 minuta. U mleko koje lagano vri sipati po jednu ili dve kašikom zahvaćene knedle od šama. Kuvati ih desetak sekundi, prevrnuti, pa kuvati još desetak sekundi. Rešetkastom kašikom vaditi knedle u veću činiju, a kad su sve knedle kuvane, mleko izmaći sa vatre.
3. Mikserom kratko umutiti 6 žumanaca sa 6 kašika šećera i jednom ravnom kašikom brašna. Sipati u mleko pa vratiti na vatru i kuvati do vrenja, sve vreme mešajući. Skinuti sa ringle, procediti, pa preliti preko šne-nokli.
Služiti rashlađeno
Mramorni kolač
1 čaša jogurta, 1 čaša šećera, 2 čaše brašna, 2 jajeta, 3 kašike kakaoa, 2 kašičice ekstrakta ruma, 1/2 čaše ulja i 1 prašak za pecivo.
Penasto umutiti jaja i šećer, dodati ulje, a zatim brašno u koje dodamo prašak za pecivo i jogurt. Testo sipati u podmazani kalup za kuglof ali ostaviti malo testa u koje dodamo kakao i rum pa prelijemo preko žutog testa. Peći 30 minuta na 180*.
Пријавите се на:
Постови (Atom)