02 март, 2014
Bogovski rolat
3 dl mleka
1 kašika šećera
10 g svežeg kvasca
oko 1 kg. belog brašna
1 + 1 jaje
1 kašičica soli
mala šoljica od kafe ulja
100 gr. kulena, budimske ili zimske salame
100 gr. dimljenog vrata
100 gr. kečapa ili ajvara
1 kisela pavlaka
kačkavalj isečen na listiće
kim, susam za posipanje
U mlako mleko dodati 1 kašičicu šećera, 1 kašičicu soli i kvasac, dobro promešati i ostaviti da kvasac nadođe. Nakon toga, zamesiti testo od brašna, soli, pripremljenog kvasca, ulja i jajeta. Dobro umesiti i ostaviti da se odmara oko sat vremena. Zatim, testo izručiti na radnu površinu i premesiti ga. Podeliti ga na dve - tri lopte. Svaku razviti što tanje, premazati sa umućenom pavlakom i kečapom, preko naizmenično ređati kulen, budimsku ili zimsku, pa suvi vrat, a zatim kačkavalj. Ivice blago preklopiti i zaviti rolat.
Mekike - piroške
½ kg brašna
300 ml vode (mlake)
½ svežeg kvasca
½ kašičice soli
ulje za prženje
Prosejano brašno pomešati s kvascem,( koji je nadošao), dodati so, mlaku vodu i zamesiti testo malo ređe nego za hleb. Testo mesiti sve dok ne počne od zidova vanglice da se odvaja. Pokriti čistom krpom i ostaviti da naraste. U dublji sud staviti dosta ulja, zagrejati ga, smanjiti temperaturu i na istom pržiti testo – mekike.Ruke nakvasiti u vodi, od naraslog testa kidati parčiće (veličine male jabuke), razvući ga u željene oblike, staviti na zagrejano ulje i s obe strana pržiti oko 3-4 min. Pržene mekike izvaditi iz ulja, staviti na kuhinjski papir da se ulje ocedi i vruće služiti uz sir, kiselo mleko,jogurt,kajmak ...
U testo može se dodati sitan sir pomešan sa pavlakom i tako pržiti.
Pita sa mesom
1/ kg. kora
1/2 kg. mlevenog pilećeg mesa
2 praziluka + 1 glavica crnog luka
------ preliv------
2 kašike pavlake
1 jogurt čaša jogurta
2 - 3 kašike ulja
2 jaja
--------------------------
so, crni mleveni biber, začin, susam
Očistiti praziluk i crni luk pa ih ispržiti, dodati im mleveno meso i dalje pržiti. Pred sami kraj dodati začin, biber i so.
Umutiti jaja, dodati jogurt i pavlaku, pa ulje. Podmazati pleh i ređati prve dve kore, premazati prelivom pa posuti mlevenim mesom. Ponovo prekriti korom, preliv i meso. Zadnju koru isečemo na kockice, pa je prelijemo prelivom i pospemo susamom. Držati u frižideru najmanje 1 sat pre pečenja.
Makaroni sa sirom (zapečeni)
500 gr. makarona
500 gr. feta sira (ili nekog drugog belog sira)
200 gr. pavlake
2 - 3 jaja
malo ulja
so
Skuvajte makarone.
Umutimo jaja, pa dodamo izdrobljen sir i dobro ga izgnječite, sve pomešati sa pavlakom, preliti sa malo ulja i staviti da se peče, dok lepo ne porumene odozgo.
Domaći rezanci za supu
oko 350 gr. brašna
2 jajeta
malo soli
pola ljuske od jajeta vode
Stavite brašno na dasku ili na sto za mešanje. U sredinu napravite udubljenje, u udubljenje stavite jaja, vodu i posolite polako rukom ili viljuškom mutite. Zamesite testo, izradite ga dobro i ostavite da stoji 15 minuta. Odležano testo rastanjite, ali baš tanko na 3 kore. Ostavite da se malo prosuše. Zavijte u tanju rolnu oštrim nožem secite rezance a krajeve na kockice. Biće vam lakše ako imate mašinu za rezance.
Lenja pita
1 margarin, 2 jaja, 100 gr. šećera, 1 prašak za pecivo, brašno po potrebi, zamesiti testo i podeliti na dva dela.
1 kg. jabuka izrendati i posuti sa 200 gr. šećera.
Po želji dodati orahe, suvo grožđe ili cimet.
Razvući jednu polovinu testa, preko njega rasporediti izrendane jabuke i pokriti drugom polovinom testa, ispečeno posuti mlevenim šećerom pomešanim sa vanilin šećerom
Пријавите се на:
Постови (Atom)