28 фебруар, 2014

Rozen torta


Rozen torta

300 gr.brašna 
100 gr. ili 2 šoljice od c.k. šećera
75 gr.margarina
75 ml. ili šoljica i po vode (ili sojinog mleka)
1 kom.kore od limuna
1 kašičica praška za pecivo

Fil:
300 gr.šećera 150 ml. vode (ili sojinog mleka) 300 gr. oraha mlevenih 2 kesice vanilin šećera 300 gr.margarina 2 štangle ili 50 gr. čokolade za kuvanje malo ruma ili ekstrata od ruma

Glazura:
250 gr.prah šećera 2 kašike soka od limuna 3 kašike vrele vode nekoliko kapi ekstrata od maline ili jagode


Napraviti glatko testo od navedenih sastojaka. Prvo utrljati margarin sa brašnom, dodati šećer, prašak za pecivo, struganu koru od limuna i vodu. Umesiti meko testo, da se ne lepi za prste. Formirati valjak, koji ćete podeliti na 8 delova.Svaki deo razvući u koru, koje ćemo peći na prevrnutom plehu, koji smo prethodno namazali margarinom i posuli brašnom. Još bolje je ako imate pek papir, kojim ćete obložiti pleh za pečenje . Korice peći od 5 – 7 min na temperaturi oko 150 stepeni C, u zavisnosti od šporeta. Korice treba da budu bele, ne smeju dobiti smeđu boju.

Sada napraviti fil.
Prokuvati šećer sa vodom (ili sojinim mlekom), dodati vanilin šećer, mlevene orahe, čokoladu. Nekada pravim bez čokolade, a nekada dodam čokoladu. Malo prohladiti i dodati dobro umućen margarin. Sve to dobro sjediniti, promešati i filovati kore.

Kore prethodno poprskati rumom ili mešavinom vode i ekstrata ruma. Filovati tortu. Poslednju koru nije potrebno filovati. Pokriti tortu prozirnom folijomi pritisnuti nečim teškim da se stegne.

Za to vreme napraviti glazuru.
Limun od koga ste izrendali koricu, iscedite. Dobro umutite prah šećer sa vodom, i limunovim sokom. Mutiti ručno pola sata! Ja sam tako dobila recept i po njemu uvek tako radim. Na kraju dodati nekoliko kapi ekstrata od maline, kako bi dobili svetlo roze boju. Preliti glazuru preko kolača i ostaviti da se glazura prosuši do sutradan.

Нема коментара:

Постави коментар